Afdrukken

Lage inkomens de klos?

OR Informatie 11 | november 2014

Lage inkomens de klos door pensioenversobering per 1 januari 2015?

Veel pensioenregelingen worden per 1 januari 2015 versoberd. Dat komt vooral omdat de jaarlijkse pensioenopbouw in middelloonregelingen wordt beperkt tot 1,875%. Voor op eindloon en beschikbare premie gebaseerde pensioenregelingen gelden vergelijkbare beperkingen. In dit artikel richten we ons op middelloonregelingen. Met de versobering wil de overheid belastinginkomsten naar voren te halen. Werkgevers kunnen met de verlaging van de pensioenpremies hun kosten verlagen. Werknemers hoeven minder bij te dragen aan de pensioenregeling. Daardoor gaat het netto inkomen omhoog, wat weer goed is voor de economie. Of het allemaal uitkomt, moeten we nog maar zien. Waar nauwelijks aandacht voor is, zijn enkele verborgen effecten die de pensioenversobering met zich mee brengt. Vooral mensen met de laagste inkomens kunnen soms flink aan pensioenopbouw inleveren. Hoe komt dat?

Afdrukken

Buffet bezorgd over pensioen

maart 2014

Warren Buffett, een van de meest succesvolle beleggers ter wereld,  maakt zich zorgen over ons pensioen (over zijn eigen pensioen hoeft hij zich overigens geen zorgen te maken).

In de aandeelhoudersbrief maakt Buffet een opmerkelijke waarschuwing voor het pensioen. Hij verwacht het komende decennium veel slecht nieuws over pensioenen, temeer omdat (locale) overheden meer hebben beloofd dan ze kunnen waarmaken. Dit probleem speelt zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten. Wij denken dat de zorgen van Buffett terecht zijn. Mede gelet op de schuldenberg is het de hoogste tijd om onze verwachtingen over ons pensioen bij te stellen. Leuker kunnen we het niet maken. Wel duidelijker.

Afdrukken

Moet ik mijn pensioenregeling nu alweer aanpassen?

FM | maart 2014 

Sorry, waarschijnlijk wel.  

2015 klinkt ver weg, maar als de regeling inderdaad aangepast moet worden, moet er heel wat gebeuren. Hier onder zie u wat allemaal en ziet u ook hoeveel tijd dat doorgaans vergt.

Afdrukken

Pensioen Chili

Financieel Dagblad | juli 2013

Annemarie van Gaal draagt in deze krant het Chileens pensioenstelsel een warm hart toe (FD column 16 juli). In dit systeem kiezen werknemers zelf welke pensioenbank hun pensioengeld beheert. De kracht van het Chileense systeem zit in drie zaken: eenvoud, transparantie én de marktwerking tijdens de opbouwfase. De jonge garde (JD66, JOVD, LYMAC, G5000) toonde al langer interesse in dit systeem. Opmerkelijk is dat wij sinds vorig jaar ook steeds vaker vragen krijgen vanuit de "gevestigde" orde  (ABP en Pensioenfederatie). Een teken aan de wand?

Afdrukken

Pensioenmythe één: 70%!

HR-kiosk | april 2013

Vraag een willekeurige voorbijganger op straat eens hoeveel pensioen hij straks denkt te krijgen. De kans is groot dat je als antwoord krijgt: ¨70% van mijn laatstverdiende salaris¨. Waar komt die hardnekkige 70% toch vandaan? En: waarom is dit al lang geen realiteit meer?

Locatie

Gebouw "Yellowstones"
Nijverheidsweg 60/11
3812 PM AMERSFOORT

Contact

  • 033 - 445 18 41
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

OXYLO Actuarieel Advies

KvK: 57282285

Volg ons